Odată ce dumneavoastră și medicul dumneavoastră ați decis că intervenția chirurgicală va face parte din planul dumneavoastră de tratament pentru cancerul pulmonar, este o idee bună să vă pregătiți pentru lucrurile care vor urma. Acest articol vă va ghida în a vă gândi la întrebări mai detaliate pe care să le adresați chirurgului și echipei de îngrijire.

Cancer pulmonar, diagnostic, tratament, recuperare precoce, recuperare tardivă. Doctor Ruslan Șcarăbnîi

Cât va dura recuperarea după intervenție?

Timpul pentru recuperarea completă după intervenția chirurgicală depinde în mare măsură de doi factori:

 • Tipul intervenției chirurgicale pe care o aveți
 • Nivelul dumneavoastră de condiționare și sănătate înainte de operație

TImpul de recuperare, după operația de cancer pulmonar, poate varia semnificativ de la câteva săptămâni la câteva luni. Operațiile pulmonare tradiționale se efectuează printr-o toracotomie (o incizie lungă pe partea laterală a toracelui), care implică îndepărtarea coastelor. Aceste intervenții chirurgicale, care pot fi necesare pentru tumori mari sau rezecții chirurgicale foarte complexe, se pot asocia cu recuperări mai lungi.

Din ce în ce mai frecventă este utilizarea tehnicilor chirurgicale minim invazive mai noi (chirurgie toracoscopică video-asistată sau VATS), care sunt efectuate de chirurgi toracici cu experiență și nu implică folosirea departatorului pentru a îndeparta coastele. Pacienții cărora li se poate efectua VATS în loc de toracotomie tind să aibă mai puțină durere după operație și un timp de recuperare mai rapid.

Dacă plămânii dumneavoastră sunt în stare bună și activitățile contidiene nu sunt altfel limitate, ar trebui să vă așteptași să reveniși la nivelul normal de activitate după recuperarea chirurgicală. Având în vedere legătura dintre fumat și cancerul pulmonar, se întâmplă ca pacienții cu cancer pulmonar să prezinte și un anumit grad de boală pulmonară, cum ar fi emfizemul, care se poate agrava după o intervenție chirurgicală. Medicul dumneavoastră ar trebui să poată analiza acest risc cu dumneavoastră pe baza testelor de respirație efectuate înainte de operație. Este important să mențineți un nivel inițial bun al activității zilnice în zilele premergătoare intervenției chirurgicale, ceea ce va fi util pentru recuperarea dumneavoastră atât în spital, cât și odată ce vă întoarceți acasă.

Voi avea nevoie de ajutorul unei peroasane terțe, când voi pleca acasă, de la spital?

Veți fi capabil de o  auto-îngrijire de rutină. Mulți oameni consideră că este util să aibă un prieten sau un membru al familiei disponibil pentru a oferi asistență dacă este necesar și să vă verifice după ce vă întoarceți acasă. Este posibil să descoperiți că aveți un apetit redus. Cu toate acestea, este important să mențineți o dietă sănătoasă pentru a spori gradul de vindecare și recuperare. Încercați să mâncați mese mici, regulate și să evitați consumul de alcool, îndeosebi când luați medicamente pentru durere, pe baza rețetei.

Dacă am făcut chimioterapie sau radioterapie, asta face ca operația mea să fie diferită în vreun fel?

Terapia dumneavoastră poate include o combinație între intervenția chirurgicală, chimioterapie și/sau radioterapie. Este important să știți, că radioterapia are potențialul de a face intervenția chirurgicală mai dificilă din cauza țesutului cicatricial care se formează în torace. Din acest motiv, asigurați-vă că, chirurgul dumneavoastră are suficientă experiență în tratarea pacienților în aceste circumstanțe.

Cum îmi va afecta intervenția chirurgicală respirația?

Este normal să aveți un anumit grad de dificultate, de respirație după toate intervențiile chirurgicale și, cu siguranță, acesta este cazul după operația de îndepărtare a unei porțiuni a plămânului. Gradul de lipsă de aer pe care îl experimentați depinde de o serie de factori, printre care:

 1. Tipul intervenției chirurgicale
 2. Capacitatea pulmonară pe care o aveați înainte de operație
 3. Alte afecțiuni medicale pe care le puteți avea (spre exemplu boli de inimă)

Ce complicații puteți avea după operație?

În general, este posibil să aveți o ușoară dificultate de respirație atunci când mergeți acasă și în timp ce faceți lucruri de zi cu zi, precum vă îmbrăcați, faceți duș sau urcați scările. În mod normal, aceasta se îmbunătățește rapid, cu o scurtă odihnă și continuă să se îmbunătățească pe măsură ce plămânul rămas se adaptează, durerea scade și recâștigați rezistența.

Înainte de operație, majoritatea pacienților sunt instruiți cu privire la utilizarea unui spirometru de stimulare, care este utilizat pentru pacienții supuși unei intervenții chirurgicale la plămâni. Acest mic dispozitiv portabil vă ajută să vă extindeți plămânii, efectuând exerciții de respirație profundă într-un mod precis. Oferă feedback măsurabil asupra faptului cât de bine vă umpleți plămânii cu aer în timp ce inspirați profund, vă ajută la recuperare timpurie și externare cât mai precoce.

Îngrijirea rănilor și baia

Până să fiți externați din spital, nu ar trebui să mai aveți pansamente pe răni. Dacă sunt, echipa chirurgicală vă va  furniza instrucțiuni speciale de îngrijire a rănilor. În majoritatea cazurilor, rana este lăsată deschisă, la aer. Evitați utilizarea oricăror loțiuni, creme, pulberi sau unguente, cu excepția cazului în care sunteți instruit în mod special de către echipa dumneavoastră chirurgicală, deoarece acestea pot provoca infecții sau probleme ale pielii. Este posibil să aveți o sutură, rămasă din tubul toracic, care va fi îndepărtată la vizita dumneavoastră postoperatorie. Puteți face duș cu apă caldă, imediat ce sunteți externat din spital. Este în regulă să spălați incizia ușor cu săpun și fără frecare. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să nu faceți  baie în cadă sau să nu utilizați jacuzzi timp de aproximativ 4 săptămâni.

Este important să monitorizați rana zilnic pentru semne de infecție. Folosirea unei oglinzi vă poate ajuta. Vi se vor da instrucțiuni specifice la momentul externarii cu numere de telefon pentru a suna în caz de urgență. Informați echipa de îngrijire dacă aveți oricare dintre următoarele simptome:

 • Drenaj crescut
 • Umflarea sau scurgerea din incizie
 • Deschiderea liniei de incizie
 • Roșeață în jurul inciziei
 • Căldură de-a lungul liniei de incizie
 • Creșterea temperaturii corpului (mai mare de 101°F sau 38°C)

Vă puteți aștepta să aveți cel puțin o vizită de urmărire cu chirurgul dumneavoastră, pentru a verifica progresul și recuperarea. Aceasta este de obicei la 2 săptămâni după externare.

La prima vizită de urmărire, pot fi înlăturate suturile sau capsele rămase. Adresați oricare întrebare chirurgului și discutați despre preocupările specifice, care vă deranjează. Revizuiți raportul de patologie și discutați următorii pași pentru urmărire și îngrijire. La prima vizită postoperatorie frecvent, se face o radiografie toracică.

Durerea și medicamente

Cele mai frecvente simptome pe care le întâmpină pacienții și pe care le comunică în momentul primei vizite postoperatorii sunt:

 • Durerea
 • Tuse seacă
 • Oboseală ușoară
 • Dificultăți de respirație

Durerea poate fi încă prezentă, dar este de obicei minimă până în acest moment, în special dacă a fost efectuată o procedură VATS. Medicamentele prescrise pentru durere pot fi stopate, iar medicamentele nonsteroidiene pot ajuta în această tranziție. Gestionarea durerii este important, pentru a vă ajuta, să reveniți mai repede la activitatea fizică normală și pentru a evita complicații precum pneumonia și formarea cheagurilor de sânge.

Scala de intensitate a durerii. Doctor Ruslan Șcarăbnîi

Amorțeală în zona de incizie

Aproape toți pacienții vor raporta amorțeală temporară în jurul zonelor de incizie. Acest lucru se datorează manipulării nervilor care sunt localizați între coaste, în timpul intervenției chirurgicale. Poate dura câteva luni pentru ca acest lucru să se îmbunătățească, deși este posibil să nu se rezolve niciodată complet.

Constipație

Constipația este frecventă, în special în cazul când se administrează medicamente contra durerei. Asigurați-vă că rămâneți mobil și beți multe lichide. Consumul de fructe și legume va ajuta, de asemenea, la combaterea constipației. De asemenea, vi se poate indica balsam de scaun în momentul externarii.

Revizuirea raportului de histopatologie

Raportul final de histopatologie poate dura 1-2 săptămâni. Medicul dumneavoastră îl va revizui împreună cu dumneavoastră în momentul vizitei postoperatorii de urmărire. Principalele componente ale raportului includ confirmarea tipului de tumoră prezent și dacă întreaga tumoră a fost îndepărtată. Un alt factor important este dacă tumora s-a răspândit spre alte structuri, inclusiv la ganglionii limfatici. Aceste informații, împreună cu alte rezultate ale testelor preoperatorii, vor ajuta medicul să stabilească stadiul final al cancerului. În funcție de stadiul cancerului vi se poate recomanda terapie suplimentară (chimioterapie/radioterapie).

Recuperare tardivă

În funcție de recuperarea dumneavoastră, medicul poate solicita o altă vizită, la interval scurt, înainte de a vă trece la o urmărire pe termen lung. Orice preocupări persistente care nu au fost abordate anterior pot fi discutate la această vizită și includ adesea conversații cu privire la:

 • Întoarcerea la muncă

Cronologia de rutină a săptămânii de luni până vineri se poate schimba în funcție de ocupația dvs. și/sau dorința de a reveni la activitatea normală. Preocupările financiare, preocupările legate de conducerea unui transport și nivelul de durere sunt de asemenea luate în considerare. Deoarece analgezicele eliberate pe bază de rețetă pot afecta reflexele, conducerea ar trebui evitată în timp ce le luați. În general, veți colabora cu medicul de familie pentru a determina cel mai bun moment pentru a vă întoarce la muncă.

 • Durere cronică

O mică parte dintre pacienți pot afirma că au dureri ce persistă mult timp după operație. Acest tip de durere cronică, cunoscută sub numele de sindrom de durere post-toracotomie, este rar, afectând aproximativ 1%-10% dintre persoanele care au beneficiat de o intervenție chirurgicală a toracelui. Durerea provine de la nervii care trec de-a lungul cicatricei operației, dintre coaste, care pot fi deteriorate în timpul operației. În aceste cazuri, durerea se reduce treptat, în timp, dar poate dura până la câțiva ani, pe măsură ce nervii încearcă să se repare. Pentru unele persoane, poate continua mai mult. Acest tip de durere nervoasă poate fi dificil de controlat cu medicamente tradiționale pentru durere, iar pacienții trebuie adesea să consulte un specialist în durere pentru ajutor.

 • Supraviețuire/bunăstare emoțională

Orice intervenție chirurgicală majoră poate provoca pacientului tristeșe sau depresie, după ce a părăsit spitalul. La aceasta se adaugă și emoțiile asociate cu un nou diagnostic de cancer pulmonar. Pacienții pot simți anxietate cu privire la viitor sau pot fi mai emoționați din cauza oboselii excesive sau iritabili din cauza intervenției chirurgicale în sine și a medicamentelor postoperatorii. Aceste sentimente sunt de obicei temporare și ar trebui să dispară pe măsură ce vă reluați activitățile obișnuite de rutină.

Uneori, pacienții pot simți un puternic sentiment de tristețe sau depresie care persistă mai mult de câteva săptămâni și îi împiedică să revină la activitatea normală. Dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un specialist în sănătate mintală. Există multe resurse pentru a ajuta pacienții să facă față emoțiilor din jurul cancerului și recuperării după intervenții chirurgicale, inclusiv grupuri de sprijin, consiliere individuală și medicamente. Toate aceste opțiuni vă vor ajuta să vă simțiți mai bine, să vă îmbunătățiți recuperarea și să reveniți cât mai devreme la activitatea normală.