Tutunul încălzit mai sănătos decât țigara clasică? Să vedem ce spun studiile.

Medicina modernă oferă popularitate unui nou serviciu - „A doua opinie a doctorului”. Doctor Ruslan Șcarăbnîi vă oferă a doua opinie în chirurgia toracică. Doctor Ruslan Scarabnii

IQOS un produs mai nou pe piața română, de ce zic pe piața română, pentru că sunt țări, în care comercializarea acestor dispozitive este interzisă (spre exemplu SUA).

Tehnologia de încălzire a tutunului este cea pe care se bazează dispozitivul IQOS. Și chiar dacă temperatura de încălzire a acestuia este mai mică (240-350C) versus temperatura de ardere a țigării clasice (>600C), IQOS este o formă de livrare a nicotinei în organismul uman.
Produsele de încălzire a tutunului induc populația în eroare, pentru că se comercializează sub greșita idee, că sunt mai puțin nocive decât țigările obișnuite, dar este acest lucru demonstrat?

La ora actuală s-au făcut multe studii (studii independente, dar și sponsorizate de industria tutunului), dar totuși impactul general asupra sănătății populației nu este înțeles.

Studiile care evaluează impactul produselor de încălzire a tutunului asupra sănătății umane sunt rare, în special sunt rare studiile epidemiologice. Studiile epidemiologice au ca scop identificarea și evaluarea factorilor de risc pentru o anumită boală din partea unor substanțe sau produse chimice. Cele mai multe dintre ele au fost realizate de industria tutunului. Nu sunt disponibile la ora actuală un număr suficient de studii longitudinale pe oameni pentru a confirma că trecerea de la țigările convenționale la IQOS duce la o reducere a expunerii la vapori toxici într-un mod comparabil cu renunțarea la fumat.

Expunerea la IQOS contribuie la modificarea funcției mitocondriale, ceea ce poate exagera și mai mult inflamația căilor respiratorii, remodelarea căilor respiratorii și cancerul pulmonar. Aceste produse au un potențial de a crește stresul oxidativ și de a crește infecțiile tractului respirator prin creșterea aderenței microbiene la tractul respirator.

Produsele de încălzire a tutunului ar trebui să facă obiectul politicilor și măsurilor de reglementare care se aplică tuturor celorlalte produse din tutun, în conformitate cu Convenția din cadru a OMS (organizației mondiale a sănătății). În prezent, nu există dovezi care să arate că dispozitivele precum IQOS sunt mai puțin dăunătoare decât produsele clasice din tutun. Potrivit OMS, toate formele de fumat de tutun sunt dăunătoare, inclusiv produsele de încălzire a tutunului. Societatea Europeană de Respirație (ERS) concluzionează că, la fel ca în cazul fumatului normal, produsele de încălzire a tutunului creează dependență și sunt un factor de risc cancerigen pentru populație.

Pare necesar să se întreprindă cercetări, pentru a evalua frecvența utilizării produselor de încălzire a tutunului și impactul său potențial asupra sănătății umane. Cercetările viitoare ar trebui să se concentreze pe emisiile de substanțe toxice și cancerigene din produsele din tutun încălzite, inclusiv pe emisiile de carbonili (acroleină, acetaldehidă și formaldehidă). Studiile viitoare ar trebui concepute ca studii longitudinale, care vor putea măsura expunerea în diferite ferestre de expunere. Ar trebui să fie controlate pentru potențiali factori de confuzie.

Niciun produs din tutun nu s-a dovedit a fi sigur și fără riscuri. Cercetările au arătat că beneficiile produselor de încălzire a tutunului sunt controversate. Mai multe studii sunt necesare pentru a determina efectele pe termen scurt și lung asupra sănătății.

Oare ce este mai grav: că știm ce a fost demonstrat sau e mai bine să utilizăm dispozitive, despre care nu sunt suficiente studii și nu se cunosc reacțiile adverse pe termen lung?

Related posts

A DOUA OPINIE A DOCTORULUI (Second Opinion)- SIGURANȚA ÎN DIAGNOSTICUL CORECT

by Ruslan Șcarăbnîi
2 ani ago

Cum alegeți un medic bun? Este posibil să îl alegeți la sfatul prietenilor?

by Ruslan Șcarăbnîi
2 ani ago

Caz clinic explicat – Traheobronhomalacia

by Ruslan Șcarăbnîi
1 an ago
Exit mobile version