În medicina modernă, un nou serviciu devine din ce în ce mai răspândit – „A doua opinie a doctorului”. De ce este o a doua opinie atât de atractivă și de ce se consideră că opinia expertă a altui medic este o abordare complet nouă în domeniul tratamentului și diagnosticului?

CARE ESTE A DOUA OPINIE?

În ciuda progresului evident în domeniul medicinei și științei, medicul nu poate pune întotdeauna diagnosticul corect. Uneori, tehnica imperfectă este de vină pentru acest lucru, alte ori medicul nu are experiența și calificările corespunzătoare. În orice caz, pacientul care vrea să fie sigur de diagnosticul său are de suferit. Într-adevăr, fără un diagnostic corect și fără ambiguitate, este imposibil să se prescrie un tratament eficient.

Cum să înțelegeți diagnosticul? Cum să  rezolvați îndoielile? Cum să vă asigurați că medicul este suficient de calificat și să vă asigurați, că tratamentul pe care îl primiți este eficient și optim?

Dacă pacientul are dubii de corectitudinea diagnosticului, dacă alți medici care îl consultă pe acest pacient pun la îndoială diagnosticul, dacă starea pacientului nu se îmbunătățește în ciuda tratamentului, atunci este important să obțineți ajutor calificat de la un alt specialist, cu un alt nivel de pregătire și de la o altă instituție medicală. Această practică a fost de multă vreme comună în multe țări ale lumii și a fost numită A doua opinie a unui medic (second opinion).

Din păcate, statisticile arată că fiecare al treilea diagnostic în România este discutabil. Aceasta înseamnă că tratamentul pe care îl primește pacientul, nu întotdeauna aduce beneficii. Nu vorbim despre faptul că multe intervenții chirurgicale ar fi putut fi evitate, dacă s-ar fi prescris tratamentul conservator corect.

Dacă aveți mai multe informații despre diagnostic consultându-vă cu alți specialiști, atunci puteți lua decizia corectă cu privire la tipul de tratament sau vă puteți asigura că tratamentul prescris este corect.

O a doua opinie nu este un vot de neîncredere, este o oportunitate de a afla mai multe despre diagnosticul și tratamentele alternative. La urma urmei, vorbim despre sănătate și, uneori, despre viață.

BENEFICIILE SERVICIULUI DE A DOUA OPINIE

Simplitate și accesibilitate.

Cel mai important avantaj al unei a doua păreri este distanța. Aceasta este o opțiune excelentă pentru a obține opinia unui medic și, dacă doriți, întâlnirea cu un medic (posibilitatea de a vorbi prin Skype, Whatsapp, Messenger ) fără a părăsi apartamentul. Pentru persoanele cu dizabilități, pentru pacienții vârstnici, simplitatea și accesibilitatea metodei reprezintă marele său avantaj.

Buget.

Următorul avantaj al metodei este bugetul. A doua opinie este o alternativă clară la turismul medical: ieftină, dar eficientă.

Încredere.

A doua opinie este o garanție a tratamentului corect. Când o persoană este încrezătoare că este luat cursul potrivit pentru recuperare, rezultatele tratamentului sunt de obicei mai bune și apar mai repede.

Deci, de ce aveți nevoie de o „a doua părere a unui medic”?

-Vă asigurați că este pus diagnosticul corect sau îl clarificați;

-Obțineți mai multe informații despre boală (spre exemplu: într-o problemă oncologică dacă există metastaze, care sunt complicațiile etc.);

-Aflați prognosticul dezvoltării bolii de la alți specialiști implicați în tratament (oncolog, chirurg, pneumolog, radioterapeut, kinetoterapeut);

-Aflați variante de tratament alternative, beneficiile acestora;

-Aflați dacă operația programată poate fi evitată;

-Obțineți recomandări privind rutina zilnică, îmbunătățirea calității vieții, perioada de reabilitare;

-Aflați de ce boala progresează în ciuda tratamentului prescris;

-Vă asigurați că interpretarea CT, RMN, PET, radiografie este corectă;

„A doua opinie” – în Chirurgie Toracică – cum se obține?

Sună-ne sau fă cererea ta prin formularul de feedback.

Coordonatorul nostru pentru pacienți vă va răspunde la toate întrebările.