Cum alegeți un medic bun? Este posibil să îl alegeți la sfatul prietenilor?

Medicina modernă oferă popularitate unui nou serviciu - „A doua opinie a doctorului”. Doctor Ruslan Șcarăbnîi vă oferă a doua opinie în chirurgia toracică. Doctor Ruslan Scarabnii

Nu contează dacă sunteți bolnav sau doar decideți să faceți un control de rutină. Este important să alegeți un medic de încredere și specializat pe problema pe care o aveți.

Unii pacienți au impresia că irosirea unor sume enorme de bani pe consultație neapărat va duce la un rezultat și tratament eficient și specific problemei sale. Dar veridic este un singur lucru, că în funcție de alegere, va depinde sănătatea sau chiar viața sa.

Aveți posibilitatea de a afla în prealabil competența unui medic prin două opțiuni:

În primul caz, puteți ajunge cu adevărat la un medic excelent care tratează familia prietenilor de mulți ani. Însă, uneori oamenii pot înfrumuseța sau subestima profesionalismul unui medic. Spre exemplu, atunci când un medic interzice administrarea de vitamine sau suplimente alimentare  și nu prescrie antibiotice pentru o răceală (ceea ce este normal și corect) cuiva poate să nu-i placă. Și medicul care a trimis în mod excesiv să facă teste peste teste  „în general pentru toate”, ipohondric poate fi lăudat pentru îngrijirea lui.

În al doilea caz, se aplică același principiu. Puteți merge la un profesor de la o vestită clinică și puteți obține sfaturi salvatoare de la el. Sau puteți obține un tratament eficient de la un medic într-un spital județean. Prestigiul clinicii, gradul științific sau costul unei consultații pot reflecta uneori clasa specialistului sau alteori nu reflectă absolut nimic. Deci nu vă limitați la aceste criterii, fiți atenți la primul contact cu medicul și monitorizași eficiența tratamentului.

Cum ar trebui să parcurgă prima vizită la medic?

O anamneză corectă trebuie făcută minuțios. Orice detaliu despre ce vă supără, contează. Este important să fiți întrebat despre când au debutat simptomele și ce a urmat după. Un medic bun vă va întreba despre alergii, tratamente administrate la domiciliu, istoricul familial, antecedentele personale fiziologice și patologice (boli cronice cunoscute, intervenții). Lista de întrebări poate fi una lungă, depinde de la caz la caz, dar este importantă comunicarea și relația dintre medic-pacient. Trebuie să fiți tratat cu atenție, respect și empatie.

În România, în medicină domină abordarea paternalistă. Adică medicul comandă – pacientul face. Totuși, calea parteneriatului este mult mai eficientă. Aceasta permite medicului să țină cont de gândurile, anxietățile și așteptările pacientului. După o comunicare eficientă, medicul are șanse mult mai mari de a obține un rezultat bun, de a indica și a trata corect.

Rolul medicului este să explice în limbajul dumneavoastră toate posibilele diagnostice, să vă ofere toate metodele de tratament disponibile, să vă comunice prognosticul și riscurile existente și să vă invite pe dumneavoastră, să decideți parcursul pe care îl doriți. Astfel, dumneavoastră sunteți implicat direct în importanta decizie, ce vizează propria sănătate.

Complicațiile care pot apărea pe parcursul unui tratament, trebuie și ele comunicate. Un medic bun vă va informa din start de acestea. Spre exemplu, o simplă răceală se poate complica cu o pansinuzită sau poate evolua într-o pneumonie în zece zile și asta nu este întotdeauna rezultatul unui tratament incorect, aceasta poate fi o complicație asociată. Atunci când dumneavoastră sunteți informat de acest lucru, știți la ce să vă așteptați și în caz de complicații, la primele simptome de deteriorare a stării de sănătate vă veți adresa din nou la medic, fără a aștepta agravarea simptomelor, în vaga speranță că totul va dispărea de la sine.

Nu ar trebui să existe grosolănie, nu credeți serialul „Doctor House”. Un astfel de personaj, cu tot profesionalismul său, este puțin probabil să poată manifesta pe deplin empatie pentru a înțelege suferința pacientului. În plus, după părerea mea, aceasta este o consecință a epuizării și a antipatiei pentru profesia lor și oamenii bolnavi.

Ar trebui să existe o examinare la prima întâlnire?

-„Da, nici măcar nu m-a ascultat, nici măcar nu m-a examinat!” Unii pacienți sunt revoltați. De fapt, acest lucru nu este întotdeauna necesar.

Examenul fizic oferă multe informații, dar uneori poate fi complet inutil la prima vizită. Cu siguranță niciun studiu de diagnostic nu poate înlocui o examinare completă, dar nu uitați că, de exemplu, aceeași ecografie pelviană este mult mai obiectivă decât examinarea manuală.

Semne ale unui medic bun:

– Ascultă și nu întrerupe.

– Nu adresează întrebări închise (cele la care se poate răspunde doar cu „da” sau „nu”). Spre exemplu, întrebarea: „Ai avut dureri de cap?”, poate fi reformulată: „Ce te-a mai deranjat, spune-ne mai multe despre asta”;

– Este respectuos față de gândurile și preocupările pacientului;

– Nu evaluează indicațiile medicilor din alte instituții medicale;

– Vorbește într-un limbaj simplu, pentru ca pacientul să înțeleagă tot ce îl vizează

– Împreună cu pacientul decide ce tactică de management și tratament este potrivită ( spre exemplu, dacă un pacient dorește să alerge un maraton cu un genunchi dureros, managementul și tratamentul se vor concentra în mod special pe adaptarea la alergare și nu pe interzicerea sarcinilor pentru recuperarea rapidă a articulației)

– Folosește ghiduri internaționale.

– Este disponibil și receptiv (Spre exemplu îi poți scrie un mesaj pe WhatsApp sau să îl suni atunci când ai o neclaritate sau o problemă)

– Recunoaște direct limitele cunoștințelor sale (spre exemplu poate afirma că are nevoie de ceva timp pentru a găsi răspuns la întrebarea Dvs, sau recunoaște dacă nu are competențele necesare pentru a vă trata). Medicina evoluează cu pași giganți, astfel medicul trebuie să fie capabil, să caute ajutor în situații neclare.

Related posts

Intubația selectivă: Tehnica de respirație care a salvat mii de vieți

by Ruslan Șcarăbnîi
1 an ago

Boli pulmonare, esofagiene și alte boli toracice

by Ruslan Șcarăbnîi
1 an ago

Tutunul încălzit mai sănătos decât țigara clasică? Să vedem ce spun studiile.

by Ruslan Șcarăbnîi
1 an ago
Exit mobile version